Nasi uczniowie w Zakładzie Mleczarskim „Hochland”

Uczniowie naszego Ośrodka z klas: 4a, 7-8a, 8b, 2ap pod opieką nauczycielek: Marleny Kuzak, Anny Nowatcińskiej, Barbary Witkowskiej, Anety Żołnierzak dnia 7 grudnia mieli możliwość zwiedzenia Zakładu Mleczarskiego „Hochland” w Węgrowie. Po wejściu w odzieży ochronnej na hale produkcyjne, uczniowie krok po kroku, w asyście wykwalifikowanych pracowników, poznawali cały proces produkcyjny, wyrobów oferowanych przez mleczarnię.

 Zakład jest bardzo rozbudowany i zmechanizowany. Pracę licznych i skomplikowanych urządzeń monitorowały komputery, a przy komputerach czuwali pracownicy mleczarni. Uczniowie z zainteresowaniem obserwowali sposób powstawania serów żółtych, jak i białych, puszystych twarożków. Poznali  poszczególne etapy przygotowania tychże produktów, które muszą przejść przez procesy: chłodzenia, dojrzewania, wędzenia, plasterkowania i pakowania – zanim pojawią się na półkach sklepowych.

 Uczniowie próbowali świeżo wyprodukowanego sera i twierdzili, że to jest pyszne! Poza tym, uczestnicy wycieczki dowiedzieli się, skąd wzięły się dziury w serze oraz tego, że codziennie do mleczarni przywozi się… czterysta tysięcy litrów mleka…! Pomysłodawczynią wycieczki do Zakładu Mleczarskiego „Hochland”  była pani Marlena Kuzak.

Aneta Żołnierzak

Przewiń do góry Skip to content