Uczniowie naszego Ośrodka z klas: 4a, 7-8a, 8b, 2ap pod opieką nauczycielek: Marleny Kuzak, Anny Nowatcińskiej, Barbary Witkowskiej, Anety Żołnierzak dnia 7 grudnia mieli możliwość zwiedzenia Zakładu Mleczarskiego „Hochland” w Węgrowie. Po wejściu w odzieży ochronnej na hale produkcyjne, uczniowie krok po kroku, w asyście wykwalifikowanych pracowników, poznawali cały proces produkcyjny, wyrobów oferowanych przez mleczarnię.
Zakład jest bardzo rozbudowany i zmechanizowany. Pracę licznych i skomplikowanych urządzeń monitorowały komputery, a przy komputerach czuwali pracownicy mleczarni. Uczniowie z zainteresowaniem obserwowali sposób powstawania serów żółtych, jak i białych, puszystych twarożków. Poznali poszczególne etapy przygotowania tychże produktów, które muszą przejść przez procesy: chłodzenia, dojrzewania, wędzenia, plasterkowania i pakowania – zanim pojawią się na półkach sklepowych.
Uczniowie próbowali świeżo wyprodukowanego sera i twierdzili, że to jest pyszne! Poza tym, uczestnicy wycieczki dowiedzieli się, skąd wzięły się dziury w serze oraz tego, że codziennie do mleczarni przywozi się… czterysta tysięcy litrów mleka…! Pomysłodawczynią wycieczki do Zakładu Mleczarskiego „Hochland” była pani Marlena Kuzak.
Aneta Żołnierzak