W grupach wychowawczych w Specjalnym Ośrodku Szkolno -Wychowawczym działa Kółko Kulinarne ,,Mini Master Szef’’. Zajęcia odbywają się raz w miesiącu. Głównym celem prowadzonych warsztatów jest wdrożenie wychowanków do działalności kulinarnej z uwzględnieniem racjonalnego odżywiania i higienicznego przyrządzania posiłków. Wychowankowie mają możliwość rozwijania samodzielności oraz umiejętności z zakresu samoobsługi. Wychowawcy wdrażają zasady kulturalnego zachowania się przy stole oraz prezentują obsługę różnych narzędzi kuchennych. Uczestnicy zajęć integrują się ze sobą i czerpią radość ze wspólnego przygotowywania smacznych posiłków.
W miesiącu październiku wychowankowie z grupy II, IV oraz V pod czujnym okiem wychowawców: pani Oli, pani Dominiki i pani Uli oraz pana Mateusza mieli możliwość zrobienia kolorowej sałatki. Dzieci z radością zabrały się za przygotowanie posiłku. Na początku wychowankowie wspólnie nazwali owoce, które wchodziły w skład wspólnej sałatki. Były to m.in.: jabłka, gruszki, banany oraz pomarańcze. Uczniowie dowiedzieli się również, że w owocach jest dużo witamin i minerałów, które są pożyteczne dla ich zdrowia. Następnie dzieci z pomocą opiekunów pokroiły produkty na drobne kawałki i dodały do sałatki lekkiego jogurtu naturalnego. Zwieńczeniem październikowych zajęć kulinarnych było skosztowanie wykonanej samodzielnie (z niewielką pomocą wychowawców), wyśmienitej, kolorowej sałatki. Radości z jedzenia przygotowanych wspólnie pyszności nie było końca. Smacznego😊!
Organizatorzy
Wójcik Dominika
Gągolewska Olga
Sobotka Mateusz
Witkowska Urszula